donderdag 15 september 2011

Plateaux-Hageven, grensoverschrijdende natuurontwikkeling in een natura 2000 gebied

Vandaag weer eens naar de grens van België en Nederland geweest, samen met Ferry Siemensma om te kijken hoe het staat met de natuurontwikkeling die Natuurmonumenten en Natuurpunt uitvoeren in het grensoverschrijdende Natura 2000 natuurgebied Plateaux-Hageven bij Bergeijk en Neerpelt.

Hageven, hersteld ven
Dit bijzondere gebied is vooral bekend om zijn vloeiweiden De Pelterheggen, de uitgebreide vennen en de Dommel die er door en langs stroomt.

Herfsttijloos een bolgewas dat zeer zeldzaam in Nederland voorkomt en totaal geen familie van de crocus is. Deze foto is gemaakt in de Pelterheggen
De Pelterheggen
De Pelterheggen zijn een restant van een vloeiweide systeem waar kalkrijk maaswater aangevoerd wordt (via een lang kanalensysteem, de maas ligt niet "om de hoek") om hooiland te bevloeien. Door dit kalkrijke water krijg je een speciale flora waar de herfsttijloos wel de bekendste van is, maar ook staan er zwarte toorts en margrieten bijvoorbeeld.
Voormalig landbouwgebied De Plateaux, een hek zonder doel

nieuwe hangbrug over de Dommel
Op de Plateaux is een voormalig landbouwgebied afgegraven en zijn oude vennen weer in ere hersteld en ook in het Belgische deel zijn vennen weer uitgegraven en kunnen zich weer opnieuw ontwikkelen. De Dommel wordt deels weer meanderend en geeft zijn eigen dynamiek aan het landschap.

Dor het vele water is het ook een uiterst rijk gebied voor libellen, maar daar was vandaag niet veel van te merken, deels door het late seizoen, deels door de bijzonder slechte zomer. Enkele heidelibellen een enkele paardenbijter en een paar juffers.

Klokjesgentiaan in het Hageven
gele droogbloem
ronde zonnedauw
De bloemen waren echter beter vertegenwoordigd en wat vooral opviel waren de grote aantallen klokjesgentianen, helaas zonder het gentiaanblauwtje, ook geen eieren ontdekt. Waarschijnlijk ook wat laat en vanwege het slechte weer de afgelopen weken. Op de pas enkele jaren geleden ontgraven vennen kwamen ook alle pioniers terug zoals je mag verwachten. Mede door de invloed van het oude landbouwsysteem de gele droogbloem, maar ook ronde en kleine zonnedauw, diverse zeggesoorten, moeraswolfsklauw en dergelijke.
Ferry Siemensma aan het monsteren

Kortom een mooie dag en een mooi gebied en vooral ook rustig. Ferry heeft enkele monsters genomen in de vennen en die is dus ook weer blij. Kan ie weer dagen achter de microscoop doorbrengen :-)
een bladwesplarve

Geen opmerkingen: