vrijdag 22 februari 2008

True oxlip, primula elatior, slanke sleutelbloem

Oxlip is flowering now in the garden, a little bit early.. but it does. Oxlip is rare in the Netherlands, mostly seen in the east and south and cultivated in gardens.

De slanke sleutelbloem bloeit alweer een paar dagen in de tuin. Ook deze zeldzame en beschermde plant is wat aan de vroege kant. Slanke sleutelbloem kom je het meest tegen in Twente en oost Gelderland en in Limburg. Natte beekbegeleidende bossen en hellingbossen zijn favoriet. De plant wordt ook als tuinplant verkocht, maar meestal zijn het dan kruisingen met andere soorten. Primula's kruisen heel sterk. Wanneer je wilde (gele) en gekleurde bij elkaar hebt staan krijg je in de loop der jaren een mengsel en de originele wilde is niet meer terug te vinden. Ook de 2 andere wilde soorten, P. veris en P. vulgaris kruisen onderling ook met elatior...

1 opmerking:

John Theberge zei

I enjoyed looking at your flower photos, I miss seeing the greenery outside. It's been such a long winter here in Maine and it'll be a while before we actually see flowers growing. We've had almost three meters of snow this winter, I'm ready for spring.